Składniki:
- 30 dag świeżych leśnych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1–2 ziarna ziela angielskiego
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietanki
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić na 1,5 l wrzątku, zagotować, zdjąć pianę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać obraną marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie, gotować ok. 10 minut. Dodać opieczoną cebulę i kostkę rosołową, gotować jeszcze 5 minut. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, połączyć z niewielką ilością zupy. Wlać do zupy, wymieszać, zagotować. Zupę przed podaniem posypać posiekaną natką.
Zupa grzybowa najsmaczniejsza jest z makaronem. Mogą to być ugotowane muszelki lub świderki. Ale możesz też do niej podać minigrzanki albo groszek ptysiowy.
Źródło: "Przyjaciółka"