Reklama
Składniki:

- 25 dag łuskanego świeżego zielonego groszku
- zupa jarzynowa w proszku
- 1 kostka bulionowa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- grzanki lub groszek ptysiowy
- zielenina

Reklama
Przygotowanie:

Z kostki bulionowej przyrządzić szklankę rosołu, wrzucić opłukany i osączony groszek, gotować kilka minut, aż będzie miękki, przetrzeć przez sito, wywar zachować. Ugotować zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu, połączyć z przetartym groszkiem i wywarem, w którym się gotował. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną zieleninę, na przykład koperek lub natkę pietruszki, podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama