Reklama
Składniki:

- 2 l bulionu warzywnego
- 2 szklanki suszonego łuskanego grochu
- po 25 dag boczku wędzonego i cienkiej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- po łyżce suszonego majeranku, kminku i cząbru
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Opłukany groch zagotować w bulionie. Odstawić na 3 godziny.

2. Boczek gotować w wodzie ok. 20 minut. Można dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

3. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażyć na gorącej patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę.

Reklama

4. Do zagotowanego grochu dodać pozostałe składniki. Przyprawić kminkiem, majerankiem, cząbrem i posiekanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Można dodać listek laurowy parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Ugotować zupę.

Reklama
Reklama
Reklama