Reklama
Składniki:

- 4 kromki czerstwego chleba, najlepiej tostowego
- 5 ząbków czosnku
- wywar drobiowy, może być z kostek bulionowych (na litr zupy należy użyć 2 kostki)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 jajka
- zielenina, np. natka pietruszki
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Chleb pokrój w kostkę, ząbki czosnku obierz, posiekaj, przesmaż na oliwie z oliwek z kostkami chleba na rumiano.

2. Przyrządź bulion, gorącym zalej przesmażony z czosnkiem chleb, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj razem ok. 20 minut na wolnym ogniu.

3. Przygotuj kokilki lub małe żaroodporne miseczki, napełnij je zupą, do każdej wbij po jednym jajku.

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C, wstaw miseczki z zupą, zapiekaj ok. 15 min, żeby jajko się ścięło.

Reklama

5. Wyjmij z piekarnika, posyp posiekaną natką pietruszki, od razu podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama