Zupa cytrynowa z jajkiem
Zamiast na wywarze błyskawiczną zupę możesz przygotować na drobiowym bulionie z kostki. Wtedy do jej przyrządzenia wystarczy pół godziny.

Przygotowanie i gotowanie 90 min * 1 porcja – ok. 200 kcal
Składniki na 4 porcje:
- porcja rosołowa kurczaka
- włoszczyzna
- 5 dag ryżu
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 cytryny
- sól
Sposób wykonania:
1. Mięso oczyść, opłucz. Zalej 1,5 l zimnej wody, dodaj włoszczyznę, zagotuj. Zdejmij szumowinę, dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar. Przecedź go.
2. Do wrzącego wywaru dodaj opłukany ryż. Całość gotuj na małym ogniu ok. 20 min, dopraw solą.
3. Jajka ubij z żółtkami. Mieszając, wlewaj do nich powoli sok z cytryny
i kilka łyżek gorącego wywaru.
4. Masę jajeczną wlewaj cienkim strumieniem do wywaru, ciągle mieszając. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty, nie dopuszczając do zagotowania.
Tę jedną z najpopularniejszych greckich zup serwuje się od razu po przygotowaniu. By stała się pożywniejsza, można do niej dodać pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i posypać ją posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki lub oregano.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>