Składniki:
- 4 duże cebule
- 750 ml bulionu wołowego
- 200 ml białego wina
- 5 dag masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- sól, pieprz
- tymianek
Grzanki:
- bagietka
- 10 dag tartego sera żółtego
- kilka łyżeczek oliwy
- tymianek
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. W dużym rondlu roztop masło, włóż cebule z czosnkiem i smaż, aż delikatnie się zezłocą. Oprósz mąką, tymiankiem.
2. Cały czas mieszając, do cebuli wlej bulion wołowy oraz białe wino. Dopraw solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
3. Bagietkę pokrój na porcje, skrop oliwą, posyp serem, oprósz tymiankiem. Piecz, aż grzanki staną się chrupiące (200 st.). Do miseczek włóż po grzance, zalej zupą, posyp tymiankiem.