Reklama
Składniki:

- zupa brokułowa w proszku
- 1 róża brokułu
- 2 ziemniaki
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka masła
- natka pietruszki

Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, brokuł oczyścić, opłukać, podzielić na pojedyncze różyczki. Ziemniaki i brokuł zalać 1 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sól, gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie, brokuł wyjąć, ziemniaki zmiksować z wywarem. Zawartość torebki rozprowadzić w 500 ml zimnej wody, dodać do wywaru, zagotować, gotować jeszcze około 3 minut, przyprawić, zabielić śmietaną, dodać masło. Podawać z różyczkami brokułu, posypać natką.

Rada: Do tej zupy doskonale pasują minigrzanki albo groszek ptysiowy. Aby przygotować grzanki, wystarczy kromki pszennej bułki pokroić w niewielką kostkę i zrumienić na suchej patelni ewentualnie podpiec w piekarniku.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama