Ziemniaczana zupa z kiełbasą

Składniki:
- 60 dag młodych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
- marchewka pokrojona w kostkę
- pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/2 małego selera pokrojonego w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w plasterki
- 15 dag kiełbasy pokrojonej w cienkie słupki
- 2 łyżki masła
- łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- kilka listków bazylii
- szczypta suszonej bazylii
- sól
- mielony pieprz
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną kiełbasę, mieszając, krótko podsmaż. Następnie dodaj wszystkie warzywa, mieszając, smaż jeszcze 5–6 minut, zalej 6 szklankami wody.
2. Wsyp przyprawę uniwersalną do potraw, suszoną bazylię, sól i szczyptę mielonego pieprzu. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj posiekany koperek, listki bazylii. Przelej do miseczek i od razu podawaj.