Reklama
Składniki:

- 60 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- marchewka obrana i pokrojona w kostkę
- 1/4 dużego selera obranego i pokrojonego w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w plasterki
- posiekana cebula
- posiekany pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki masła
- łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- szczypta soli

Reklama

Grzanki:
- 4 kromki chleba tostowego
- pomidor pokrojony w kosteczkę
- łyżka oliwy
- szczypta soli ziołowej

Przygotowanie:

1. W garnku na maśle podsmaż cebulę, marchewkę, seler, por. Dodaj ziemniaki, wsyp ziarenka pieprzu, wlej bulion drobiowy i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Wlej śmietanę i zmiksuj na gładki krem. Dopraw szczyptą soli.

Reklama

2. Chleb tostowy opiecz w tosterze lub piekarniku. Pomidor wymieszaj z oliwą i solą ziołową. Obłóż nim gorące grzanki. Zupę rozlej do miseczek, posyp suto posiekanym szczypiorkiem i podawaj z grzankami.

Reklama
Reklama
Reklama