Reklama

Ten przepis na obiad jest inny niż wszystkie. Zupa kalafiorowa zazwyczaj kojarzy się z kremową konsystencją i pływającymi w niej dużymi, mięciutkimi kawałkami warzyw. Jeśli jednak chcesz zrobisz obiad w stylu eko i wykorzystać kalafiora aż do ostatniego listka, przygotuj zupę z tego, co zazwyczaj ląduje w koszu. Jest smaczna i sycąca, a przepis na nią niezwykle łatwy.

Reklama

Jak przygotować zupę z liści kalafiora?

Zupa przygotowana z kuchennych odpadków jest gęsta, smaczna i bardzo sycąca, a to dlatego, że do jej przygotowania wykorzystasz nietypowe składniki, czyli liście oraz głąb z kalafiora. Dzięki odpowiednim dodatkom danie będzie aromatyczne.

Składniki:

  • liście kalafiora (razem z głąbem),
  • 3 duże ziemniaki (albo 4-5 średniej wielkości),
  • kawałek selera,
  • mały por,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 wody,
  • 100 ml śmietany 18%
  • posiekany koperek i natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Warzywa opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu.
  2. Gdy warzywa lekko zmiękną liście oraz głąb z kalafiora dokładnie opłucz i drobno pokrój. Podsmaż na maśle przez kilka minut, a następnie wrzuć do garnka. Dopraw całość solą i pieprzem.
  3. Gotuj jeszcze przez około 20 minut. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, ostudź zupę i zblenduj.
  4. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i ponownie podgrzej. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
zupa z liści i głąbu z kalafiora
Zupa z liści kalafiora dobrze komponuje się z chrupiącymi grzankami, fot. Adobe Stock, lilechka75

Zupa z kuchennych odpadków - z czym ją serwować?

Zupa z liści kalafiora najlepiej smakuje podana na ciepło w towarzystwie świeżych warzyw i grzanek. Możesz też wzbogacić jej smak o prażone pestki dyni albo słonecznika. Zaserwowana z czosnkową bagietką staje się jeszcze bardziej treściwa.

A dla miłośników ziołowych aromatów bardzo dobrze sprawdzi się dodatek suszonego tymianku albo czosnku niedźwiedziego. Bardziej wyrazisty smak zupy z odpadków uzyskasz dodając suszone płatki chili.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama