Zamiast wyrzucać te kuchenne odpadki zrób z nich pyszną kremową zupę. Smakuje tak, że nikt się nie oprze
Zupa z liści kalafiora to sposób na to, aby wykorzystać każdy kawałek warzywa, ograniczyć ilość organicznych odpadków oraz zaoszczędzić pieniądze. Z kilku prostych składników wyczarujesz danie, które na stałe zagości w rodzinnym jadłospisie.

Ten przepis na obiad jest inny niż wszystkie. Zupa kalafiorowa zazwyczaj kojarzy się z kremową konsystencją i pływającymi w niej dużymi, mięciutkimi kawałkami warzyw. Jeśli jednak chcesz zrobisz obiad w stylu eko i wykorzystać kalafiora aż do ostatniego listka, przygotuj zupę z tego, co zazwyczaj ląduje w koszu. Jest smaczna i sycąca, a przepis na nią niezwykle łatwy.
Jak przygotować zupę z liści kalafiora?
Zupa przygotowana z kuchennych odpadków jest gęsta, smaczna i bardzo sycąca, a to dlatego, że do jej przygotowania wykorzystasz nietypowe składniki, czyli liście oraz głąb z kalafiora. Dzięki odpowiednim dodatkom danie będzie aromatyczne.
Składniki:
- liście kalafiora (razem z głąbem),
- 3 duże ziemniaki (albo 4-5 średniej wielkości),
- kawałek selera,
- mały por,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 wody,
- 100 ml śmietany 18%
- posiekany koperek i natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Warzywa opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu.
- Gdy warzywa lekko zmiękną liście oraz głąb z kalafiora dokładnie opłucz i drobno pokrój. Podsmaż na maśle przez kilka minut, a następnie wrzuć do garnka. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Gotuj jeszcze przez około 20 minut. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, ostudź zupę i zblenduj.
- Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i ponownie podgrzej. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Zupa z kuchennych odpadków - z czym ją serwować?
Zupa z liści kalafiora najlepiej smakuje podana na ciepło w towarzystwie świeżych warzyw i grzanek. Możesz też wzbogacić jej smak o prażone pestki dyni albo słonecznika. Zaserwowana z czosnkową bagietką staje się jeszcze bardziej treściwa.
A dla miłośników ziołowych aromatów bardzo dobrze sprawdzi się dodatek suszonego tymianku albo czosnku niedźwiedziego. Bardziej wyrazisty smak zupy z odpadków uzyskasz dodając suszone płatki chili.
Czytaj także:
- Kalafior gotowany, z bułką tartą i zapiekany - przepisy dla początkujących
- Sos do kalafiora na bazie jogurtu - przygotujesz go w kilka chwil!
- Kotlety z kalafiora na 3 sposoby - nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepisy