Reklama
Składniki:

- 20 raków
- po łyżce mąki i masła
- pół kubka kwaśnej śmietany
- 1l bulionu wołowego
- pęczek koperku
- grzanki z bagietki
- sól, ew. biały pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Wypłukane raki wrzucić na posoloną gotowaną wodę, dodać parę gałązek kopru, gotować 15 minut pod przykryciem.

2. Ugotowane raki wyjąć z wody, obrać z mięsa (usunąć czarną żyłkę), skorupki dokładnie wysuszyć w piekarniku i drobno zemleć.

3. Na patelni rozgrzać masło, dodać zmielone skorupki, przesmażyć, dolać 4 łyżki wazowe bulionu i gotować ok. 5 minut.

4. Resztę bulionu zagotować, dodać wcześniej przecedzony przez sitko „bulion rakowy”, wymieszać. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, posiekany koper, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie białym pieprzem.

Reklama

5. Na koniec wrzucić pokrojone mięso z raków, ponownie zagotować. Podawać z grzankami – bagietkami zrumienionymi na maśle lub ryżem.

Reklama
Reklama
Reklama