Reklama
Składniki:
- udko kurczaka
- 20 dag mrożonego zielonego groszku
- 2 marchwie
- kawałek selera
- pietruszka
- por
- 3 ziemniaki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka masła
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Warzywa obrać, marchew, pora oraz pietruszkę pokroić w plastry, seler w kawałki, ziemniaki w kostkę.
2. Do garnka wlać wodę, włożyć udko, dodać ziele angielskie, listek laurowy, gotować ok. 5 minut.
3. W tym czasie poddusić na maśle warzywa i przełożyć je do wywaru.
4. Do zupy dodać mrożony groszek i ziemniaki, gotować 20 minut (do miękkości). Doprawić do smaku.
Reklama
5. Obrać mięso z udka kurczaka i dodać do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama