Sposoby na zagęszczenie zupy i sosu
Wodnisty sos, który spływa po potrawie nie wygląda apetycznie. Zobacz, jak w naturalny sposób zagęścić zupę albo sos. Wykorzystaj sprawdzone sposoby: pokruszony razowy chleb, podsmażoną cebulkę i wiele innych. Oto nasze patenty za zagęszczenie sosu albo zupy. Od dziś nie musisz już używać mąki!
Zbyt rzadki sos często psuje efekt całej potrawy. Zobacz, co może Ci się przydać!
Czym zagęścić zupę lub sos?
- podsmażona cebulka
zeszklij ją na oleju i dodaj do sosu lub zupy. Gotuj tak długo, aż całkowicie się rozpadnie i w naturalny sposób zagęści potrawę
- zasmażka
jak ją zrobić? Na 1 łyżkę masła daj 3 łyżki mąki i smaż, cały czas mieszając, następnie dodaj ją do potrawy
- czerstwy chleb
to sposób praktykowany przez nasze babcie: wykorzystaj czerstwy chleb, po prostu wkrusz go do sosu albo zupy
- śmietana z mąką
to chyba najbardziej znany ze sposobów! Wykorzystaj go, jeśli nie masz pod ręką innych produktów - zagęszczanie sosu mąką jest bardzo proste! Zamiast śmietany możesz po prostu wymieszać mąkę z wodą.
- kasza
doskonale sprawdzi się w tej roli kasza manna lub kukurydziana, ponieważ mają wyjątkowo neutralny smak.
A w jaki sposób Ty zagęszczasz swoje zupy? Czy masz inne patenty na zagęszczenie sosu? Podziel się z nami swoim pomysłem w komentarzu pod artykułem!
Zobacz też: Inne sposoby na zgęszczenie zupyJakie sosy do grillowanych mięs?