Solianka - rosyjska zupa
Klasyka rosyjskiej kuchni.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- po plastrze (15 dag) wieprzowej karkówki i wołowiny z udźca
- 5 dag wędzonej kiełbasy wiejskiej
- 2 cebule
- 2 ogórki kwaszonei 1 konserwowy
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- cytryna
- pół kostki masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- po 20 oliwek zielonych i kaparów
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso pokrojone w paseczki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Osobno podsmażyć paseczki kiełbasy.
2. Mięso i kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody i gotować 20 minut.
3. Dodać podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól, pieprz. Całość gotować 15 minut.
4. Ogórki pokroić w cienkie paski, przesmażyć na reszcie masła, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą. Gotować 5 minut.
5. Do talerza włożyć po kilka oliwek, kaparów i plasterków obranej ze skórki cytryny oraz łyżkę śmietany, a potem wlać gorącą zupę.