Reklama
Składniki:

1,5 l wywaru z kurczaka i warzyw,
4 średniej wielkości ziemniaki,
1/2 pora,
10 dag sera topionego,
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12%,
2-3 ząbki czosnku,
majeranek,
pieprz,
mielona słodka papryka,
kilka zielonych oliwek.

Reklama
Przygotowanie:

Do gotującego się na wolnym ogniu bulionu wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i por posiekany w półplasterki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Odlać część zupy (bez ziemniaków) i zmiksować w blenderze z serkiem topionym. Wymieszać z pozostałą zupą, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem, papryką. Gotować jeszcze ok. 2 minuty na wolnym ogniu. Dodać słodką śmietankę. Na talerzach udekorować pokrojonymi oliwkami.

Reklama
Reklama
Reklama