Reklama
Składniki:

1 szklanka ryżu,
30 dag zielonego groszku,
3 łyżki masła,
10 dag boczku,
1 i 1/2 l rosołu z kostki,
1 cebula,
1 seler,
2 ziemniaki,
kilka gałązek natki,
3 łyżki startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
tymianek.

Reklama
Przygotowanie:

Boczek pokroić w małą kostkę. Ziemniaki, cebulę oraz seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. 2 łyżki masła roztopić w rondlu, włożyć boczek i cebulę, zrumienić. Dodać ziemniaki i groszek, smażyć 5 minut. Wlać rosół, wsypać ryż. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Natkę, żółty ser i łyżkę masła dodać do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania, wymieszać.

Reklama
Reklama
Reklama