Reklama
Składniki:
- 1 kura ok. 1,5 kg
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- kawałek bulwy seler
- 1 cebula
- 2 suszone grzyby
- kilka łyżek zielonego groszku (z puszki)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- makaron nitki
Reklama
Przygotowanie:
Sprawioną kurę opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok. 1,5 l), osolić, gotować ok. 1 godz. na małym ogniu. Cebulę przekroić na pół, opiec na blasze lub patelni bez tłuszczu, warzywa opłukać, obrać, pokroić, dodać wraz z cebulą do rosołu po 30 minut gotowania. Po ugotowaniu kurę wyjąć, mięso oddzielić od kości, pokroić. Rosół przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z ugotowanym makaronem i pokrojonym mięsem, posypać pozostałą natką.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama