Reklama
Składniki:

- kura rosołowa ok. 1,5 kg
- 2 l wody
- włoszczyzna do rosołu (marchew, pietruszka, por, kawałek selera)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- kawałek skórki cytrynowej
- listek laurowy
- ziarenka pieprzu
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Oczyszczoną tuszkę kurzą umyć pod zimną wodą z zewnątrz i od środka. Włożyć do garnka (można dołożyć serce i żołądek) zalać 2 l zimnej wody, gotować 40 minut.

2. Warzywa do rosołu oczyścić, pokroić na kawałki, cebulę można opiec i pokroić na ćwiartki, ząbek czosnku obrać i pokroić dodać do gotującej się wolno kury.

3. Wodę w garnku uzupełnić gorącą wodą. Dodać skórkę cytrynową i przyprawy, pieprz i sól, gotować na małym ogniu 40 minut. Gotować po uchyloną pokrywką!

Reklama

4. W trakcie gotowania bulionu, zdejmować za pomocą łyżki cedzakowej tworzącą się na jego powierzchni pianę oraz nadmiar tłuszczu. Pod koniec doprawić do smaku.

Reklama
Reklama
Reklama