Reklama
Składniki:

50 dag ziemniaków,
1 pęczek włoszczyzny,
2 cebule,
10 dag wędzonego boczku,
1 łyżka oleju,
800 ml bulionu warzywnego,
5 gałązek majeranku,
100 ml kremówki,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokroić w kawałki. Obrać i posiekać włoszczyznę i cebulę. Pokroić boczek w kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i 2/3 boczku. Wsypać ziemniaki i włoszczyznę. Podsmażyć. Wlać bulion i gałązki majeranku. Po kwadransie wyciągnąć gałązki majeranku. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić. Zmiksować ze śmietaną. Zagotować. Przyprawić. Resztę boczki podsmażyć na chrupko na suchej patelni. Wsypać do zupy.

Reklama
Reklama
Reklama