Reklama
Składniki:

- 25 dag wołowiny lub wieprzowiny
- 2-3 suszone grzyby
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- pół szklanki kaszy perłowej
- 2 łyżki masła

Reklama
Przygotowanie:

Wołowinę lub wieprzowinę zalać ok. 2 l zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Dodać namoczone suszone grzyby oraz pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Zupę gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą prawie miękkie. Mięso i grzyby wyjąć z wywaru, przestudzić, mięso pokroić w kostkę, a grzyby na paseczki. Do zupy wsypać kaszę perłową, gotować ok. 20 minut. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać do niej 2 łyżki masła, mięso i grzyby, zagotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama