Reklama

Botwinka to młode listki i łodyżki buraka ćwikłowego. Sezon na nią trwa krótko, bo zwykle 1–2 miesiące. Potem, wraz ze wzrostem buraczanych korzeni, liście stają się twarde i niesmaczne. Warto więc skorzystać z okazji i delektować się nimi, póki są delikatne i kruche. Listki botwinki mają lekko kwaskowy smak, zaś czerwone łodyżki są słodkawe i nadają potrawom różowy kolor.

Reklama

Najpopularniejszym daniem przyrządzanym z botwinki jest zupa z ziemniakami oraz chłodnik. Ale zachęcamy, by dodawać ją do wiosennych surówek – z powodzeniem zastąpi sałatę. Liście można również smażyć, podobnie jak szpinak. W tym miejscu warto wspomnieć, że smak botwinki doskonale podkreślają gotowane jajko i koperek. Te dwa dodatki mogą jej towarzyszyć zawsze, niezależnie czy podajemy ją surową, czy serwujemy na ciepło. Doskonale robi jej też towarzystwo śmietany, maślanki lub jogurtu naturalnego.

Sałatka z jajkiem
Jest lekka i oryginalna w smaku, a jednocześnie bardzo prosta.
Przygotowanie: 2 jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Botwinkę opłukać, większe listki można porwać. Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać, posypać botwinkę. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Obłożyć połówkami jajek ozdobionymi kawiorem.

Chłodnik na maślance
Najlepiej smakuje schłodzony.
Doskonały na obiad w upalne dni.
Przygotowanie: pęczek botwinki opłukać, posiekać. Zalać niewielką ilością wody, dodać sok z połowy cytryny, gotować 10 min, ostudzić. Litr maślanki wymieszać ze 100 ml śmietany, połączyć z botwinką i wywarem. Dodać pokrojony ogórek i rzodkiewki oraz szczypiorek i koperek. Przyprawić solą i cukrem, schłodzić. Podawać z jajkiem.

Ciekawostki
- Botwinka zawiera dużo beta-karotenu – przeciwutleniacza zapobiegającego starzeniu się i nowotworom. Dostarcza też sporo potasu, wit. B2, C i PP. Działa odkwaszająco na organizm.
- Liście botwinki, podobnie jak szczaw i szpinak, zawierają sporo kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie wapnia i sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. By jedzenie potraw z botwinką było korzystniejsze dla zdrowia, dodaj do nich trochę mleka lub śmietany.

Boćwina to co innego
Boćwina zwana jest burakiem liściowym, bo w odróżnieniu od ćwikłowego uprawia się ją wyłącznie dla dużych i smacznych liści. Ma mięsiste łodygi w kolorze białym lub czerwonym (są łagodniejsze w smaku). Można ją jeść surową, gotowaną (np. jako dodatek do zup) albo duszoną na maśle. Ugotowane łodygi podaje się jak szparagi.

Reklama

Boćwina zasmażana
50 dag boćwiny opłukać, usunąć łodygi, posiekać, gotować 2 min we wrzątku, osączyć. Przesmażyć na maśle, dusić, aż odparuje płyn. Przestudzić, wymieszać z żółtkiem i łyżką startego parmezanu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Reklama
Reklama
Reklama