Pomidorowa zupa krem z soczewicą - przepis
Czas przygotowania zupy możesz skrócić – wystarczy, że zamiast gotować soczewicę, użyjesz gotowej z puszki. Podgrzej ją razem z przyprawami.

Opublikowano: 25.04.2013, 06:21
Reklama
Ilość kalorii: 200
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- por (tylko biała część)
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- suszona bazylia
- suszone oregano
- mielona gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Reklama
Dodatkowo:
- czerwona cebula
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek soczewicy czerwonej
- 3 łyżki oleju
- kurkuma
Przygotowanie:
Reklama
- Por oczyść, pokrój cienko. Czosnek obierz, rozgnieć. Por z czosnkiem przesmaż na oleju w garnku. Dodaj pomidory z puszki, bulion warzywny, koncentrat oraz suszone zioła. Przykryj i duś 25 minut. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Chili oraz cebulę czerwoną posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj czosnek, soczewicę i zalej wodą, tak aby była centymetr ponad składnikami. Dopraw kurkumą, solą i pieprzem. Gotuj, aż soczewica zmięknie. Zupę przelej do miseczek i podawaj z duszoną soczewicą.
Reklama
Reklama
Reklama