Składniki:
- kawałek kurczaka
- 1 kg pomidorów
- 2–3 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- por
- sól
- pieprz mielony i w ziarnach
- śmietana
- makaron lub ryż
- zielenina
Przygotowanie:
Kurczaka opłukać, zalać 1,5 l wody, dodać oczyszczone, opłukane i pokrojone warzywa i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Pomidory umyć, pokroić, udusić na maśle (można dać połowę masła i połowę oleju), przetrzeć przez gęste sito. Z wywaru wyjąć ugotowane mięso i warzywa, włożyć przecier z pomidorów, zagotować. Przyprawić do smaku, wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić, można ponownie dodać warzywa i pokrojone mięso. Na talerzach położyć ugotowany makaron lub ryż, zalać gorącą zupą, ozdobić kleksem śmietany, posypać zieleniną.
Nasza rada: Najsmaczniejsza jest zupa ze świeżych, gruntowych pomidorów. Zimą używamy przecieru lub koncentratu pomidorowego. Należy go, podobnie jak pomidory, przesmażyć na tłuszczu.
Źródło: "Przyjaciółka"