Perigodzka zupa

Opublikowano: 24.08.2008, 01:28
Reklama
Składniki:
1,5 l wywaru z kości lub warzyw,
20 dag cebuli,
tłuszcz,
2 dag mąki,
5 dag koncentratu pomidorowego,
8 dag sera żółtego,
2 żółtka,
natka pietruszki,
sól,
cukier,
pieprz,
czosnek.
Reklama
Kluski:
10 dag mąki,
2 jajka,
25 ml mleka,
sól,
tłuszcz do gotowania.
Przygotowanie:
Reklama
Obraną cebulę posiekać, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z wywarem, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotować przez ok 8 minut na małym ogniu. Następnie wymieszać ze startym serem, żółtkami i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Podawać z kluskami. Kluski: mąkę przesiać, wbić jajka, wlać mleko. Zagnieść ciasto. Do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu wlewać cienkim strumieniem ciasto, zamieszaj. Lekko podgotować. Wyjąć łyżką cedzakową.
Reklama
Reklama
Reklama