Orzechowa zupa z kurczakiem

Składniki:
30 dag filetów z piersi z kurczaka,
1 cebula,
1 duża zielona papryka,
2 łyżki oleju,
8 łyżek masła orzechowego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
pieprz cayenne,
mielony cynamon,
kimnek,
1 l rosołu z kury,
3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych.
Przygotowanie:
Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na wąskie pasma. Cebulę obrać i drobno posiekać. Parykę oczyścić i także pokroić na wąskie pasma. Kilka z nich odłożyć do przybrania, resztę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w szerokim garnku, podsmażyć na nim mięso, a natępnie wyjąć je z garnka i na pozostawionym tłuszczu zeszklić cebulę z papryką, po czym ponownie dodać mięso. Masło orzechowe wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą pieprzy cayenne, cynamonu i kminku. Następnie dodać do mięsa i warzyw i podlać rosołem. Gotować pod przykryciem 20 min na małym ogniu. Orzeszki ziemne rozdrobnić w malakserze lub posiekać ostrym nożem. Zupę przyprawić i nalać do talerzy. Posypać siekanymi orzeszkami i przybrać papryką pokrojoną w pasma. Można podać z ryżem i sałatką jako danie główne.