Ogórkowy chłodnik

Opublikowano: 12.03.2008, 23:11
Reklama
Składniki:
1/2 kg świeżych ogórków
5 ząbków czosnku
5 szalotek
kieliszek wytrawnego białego wina (ewentualnie)
2 szklanki mleka
szklanka jogurtu
skórka i sok z połowy cytryny
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
Reklama
Przygotowanie:
W garnku ubić: wino, mleko i jogurt. Obrany czosnek rozetrzeć z połową łyżeczki soli. Dodać obrane i roztarte szalotki. Pastę czosnkowo - cebolową połączyć z wywarem w garnku. Umyć i ograć ogórki. Jeden ogórek pokroić w cienkie plastry, pozostałe zetrzeć na tarce i dodać do zupy wraz ze startą skórką i sokiem z cytryny. Do chłodnika dodać sól i pieprz do smaku. Posypać koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama