Krupnik na wędzonym boczku
Według tradycyjnego przepisu.
Opublikowano: 27.04.2008, 14:41
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
50 dkg żeberek wędzonych,
20-30 dkg wędzonego boczku (nie parzonego tylko surowego),
1 średni seler,
1 -2 marchewki,
1 por ,
3-5 ziemniaków,
1 szklanka (nie pełna ) kaszy mazurskiej,
2 kostki rosołowe np. drobiowe,
2-3 łyżeczki przyprawy warzywnej,
majeranek,
biały pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Mięso zalać 3 litrami wody i zagotować. Dodać kostki i przyprawę warzywną. Gotować aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i lekko przestudzić żeberka obrać z kości, boczek pokroić. Seler i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w drobne plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa włożyć do wywaru i wsypać kasze, dodać obrane mięso. Gotować ok. 20- min. Popieprzyć. Opószyć majerankiem.
Reklama
Reklama
Reklama