Reklama
Składniki:
- 25 dag wieprzowiny z kością, np. żeberek
- pieprz mielony i w ziarnach
- liść laurowy
- pół pęczka włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- 10 dag kaszy, np. krakowskiej
- 2 ziemniaki
- sól
- zielenina, np. koperek lub natka pietruszki
Reklama
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, zalać 1,5 litra wody, dodać ziarna pieprzu i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, gotować 40 minut. Wyjąć ugotowane mięso, pokroić je na nieduże kawałki, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i przekrojoną, przypieczoną bez tłuszczu cebulę, kaszę i pokrojone ziemniaki, gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Włożyć mięso, przyprawić zupę do smaku solą i mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką lub koperkiem.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama