Reklama
Składniki:

- średniej wielkości kalafior
- cebula
- 3 marchewki
- łyżka masła
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1/4 pęczka koperku
- 1/4 łyżeczki curry w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Warzywa obierz, opłucz. Marchew pokrój w plasterki, cebulę posiekaj. Kalafior podziel na różyczki.

2. W garnku na maśle lekko podsmaż cebulę, wlej bulion, dołóż marchew i kalafior, gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Kilka ugotowanych różyczek kalafiora odłóż do dekoracji.

Reklama

3. Zupę zmiksuj na krem, dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Zupę przelej na talerze i udekoruj odłożonymi różyczkami kalafiora oraz pokrojonym koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama