Krem z cukinii i papryki

Składniki:
2 cukinie pokrojone w plasterki,
1 cebula pokrojona w kostkę,
2 zielone papryki,
1 czerwona papryka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 l rosołu,
4 łyżki oliwy,
pęczek natki pietruszki,
tymianek,
pieprz,
sól.
Przygotowanie:
Papryki umyć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec, aż skórka ze wszystkich stron sczernieje, kilka razy obrócić. Gorące papryki zamknąć w torbie papierowej. Kiedy ostygną, obrać ze skórki i usunąć nasiona, zachować wyciekający sok i miąższ. Na oliwie podsmażyć cukinię i cebulę, dodać sól, pieprz i tymianek. Lekko zrumienione warzywa połączyć z zieloną papryką i rosołem. Gotować do miękkości, zmiksować i doprawić. Paprykę czerwoną zmiksować osobno z łyżką oliwy i śmietaną. Polać tym sosem zupę. Każdą porcję udekorować gałązką natki pietruszki.