Reklama
Składniki:

- 1 szklanka kaszy manny
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki masła
- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
- szczypta soli
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Reklama
Przygotowanie:

1. Do miseczki włożyć miękkie masło. Wbić jajka. Dokładnie rozetrzeć. Nie przerywając mieszania wsypać kaszę, wlać śmietanę i dodać posiekaną natkę lub koperek. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Można też dodać szczyptę soli. Odstawić na kwadrans, żeby kaszka spęczniała.

2. Na gotującą się, lekko osoloną wodę kłaść kluseczki za pomocą łyżki (jeśli chcesz, żeby kluseczki były niewielkie wykorzystaj małą łyżeczkę). Za każdym razem łyżkę trzeba zamoczyć w gotującej wodzie. Kluseczki gotować na małym ogniu ok. 8 minut od wypłynięcia.

Reklama

Uwaga!
Kluski można kłaść bezpośrednio na gotujący rosół, ale wtedy rosół staje się mniej klarowny.

Reklama
Reklama
Reklama