Reklama
Składniki:

6 ziemniaków,
2 cebule,
1 pietruszka,
1 marchew,
1/4 szklanki oleju,
pęczek koperku,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
2 jajka,
mąka pszenna.

Reklama
Przygotowanie:

Z jajek, szczypty soli i mąki zagnieść twarde ciasto. Pokroić pietruszkę, marchew i połowe ziemniaków w małą kosteczkę zalać 1,25 litra zimnej wody. Posolić. Gotować do chwili całkowitego rozgotowania się ziemniaków. Cebulę posiekać i przesmażyć na oleju do zrumienienia, dodać do zupy. Na wrzącą zupę wrzucać drobne kluseczki skubane z bryłki ciasta. Pozostałą połowę ziemniaków pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gptować aż ziemniaki będą miękkie, doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodać posiekany koperek i zmiażdżony ząbek czosnku. Podawać z razowym chlebem.

Reklama
Reklama
Reklama