Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 por
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek bulwy selera
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 szklanka ugotowanej fasoli lub garść fasolki sparagowej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- zielenina
- 1,5 l wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa opłukać, obrać, pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić, podsmażyć. Do garnka włożyć warzywa i ziemniaki. Dodać podsmażony boczek wraz z tłuszczem ze smażenia, wlać szklankę wody i mieszając, dusić 5 minut. Wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, wlać resztę zagotowanej, wrzącej wody, gotować pod przykryciem ok. 20 minut, przyprawić. Dodać ugotowaną fasolę i fasolkę szparagową, zagotować, posypać zieleniną.
Zupę można zagęścić zasmażką albo dodać makoron, bądź ziemniaki.
Źródło: "Przyjaciółka"