Reklama
Składniki:
- 2 l wywaru mięsnego
- 70 dag kapusty kiszonej
- 50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- duża cebula
- 4 suszone grzybki
- łyżka mąki pszennej
- 20 dag kiełbasy lub boczku wędzonego
- kminek
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Ziemniaki zalać częścią wywaru i ugotować. Grzyby ugotować i drobno posiekać, wodę z gotowania zostawić. Kapustę pokroić, zalać drugą częścią wywaru, podgotować, przelać do ugotowanych ziemniaków
2. Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.
Reklama
3. Na tłuszczu po smażeniu boczku zeszklić posiekaną cebulę, Dodać mąkę i lekko zrumienić, przełożyć razem z grzybami i wywarem z ich gotowania do kapuśniaku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku.
Reklama
Reklama
Reklama