Kalafiorowa zupa z koperkiem

Opublikowano: 07.12.2010, 08:41
Reklama
Składniki:
- 2 l bulionu
- kalafior
- marchew
- cebula
- pietruszka
- kawałek selera
- pęczek koperku
- łyżka masła
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Do bulionu warzywnego lub mięsnego wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa. Gotować, aż warzywa będą prawie miękkie, posolić.
2. Dodać opłukany i podzielony na różyczki kalafior, ugotować.
3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać masło oraz posiekany koperek.
Reklama
4. Zupę można podać ze śmietaną lub dodatkiem serów: np. posypaną świeżo startym parmezanem lub pokruszonym serem pleśniowym. Do dania można też dodać plaster pełnotłustego twarogu.
Reklama
Reklama
Reklama