Zupa po belwedersku - przepis na wykwintną zupę kalafiorową z nietypowym dodatkiem
Zupa po belwedersku to zupa kalafiorowa z pieczarkami o kremowej i bogatej konsystencji. Zupa po belwedersku jest zagęszczona zasmażką z żółtek i mąki. Przyprawiona jest solą, pieprzem, sokiem z cytryny i siekanym koperkiem. To ciekawa wersja zupy kalafiorowej inaczej.
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
 - pół litra mleka,
 - 60 dag kalafiorów,
 - 20 dag pieczarek,
 - 2 żółtka,
 - 2 płaskie łyżki mąki,
 - koperek,
 - sól,
 - pieprz,
 - sok z cytryny,
 - olej lub masło do smażenia.
 
Przygotowanie:
Zupa po belwedersku to tak naprawdę zupa kalafiorowo-pieczarkowa. Możesz zaserwować ją jako zupę krem lub podać z cząstkami pieczarek. Dostosuj konsystencję do własnych preferencji. Najważniejszym elementem zupy belwederskiej jest podsmażenie pieczarek na rumiany kolor przed dodaniem ich do bulionu z kalafiorem. Wypróbuj ten nietypowy przepis na zupę kalafiorową i zachwyć gości lub rodzinę.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczonego i umytego kalafiora podziel na różyczki.
 - Ugotuj kalafiora w bulionie.
 - Umyte pieczarki pokrój w paski. Usmaż na oleju lub maśle.
 - Wsyp do zupy podsmażone pieczarki.
 - Dolej mleko. Lekko podgotuj.
 - Mąkę wymieszaj z rozgrzanym olejem i żółtkami tworząc zasmażkę. Dodaj do zupy. Zagotuj.
 - Wsyp posiekany koperek.
 - Dodaj przyprawy do smaku i serwuj zupę po belwedersku w płaskich naczyniach, posypaną koperkiem.
 
	Czytaj także:
	Pyszna zupa o smaku... pizzy? Zobacz ten szybki i prosty sposób na zupę a'la pizza
	Zupy na lato. Poznaj najlepsze przepisy na ciepłe dni
	Wiosenne zupy: wykorzystaj te przepisy i poczuj się rześko

