Reklama

Zupa miso - receptura japońska

Składniki:

  • 400 ml bulionu Dashi
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 100 g tofu
  • 2 łyżeczki wakame
  • 2 cebulki dymki
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej bulion Dashi i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
  2. Do uzyskania nieco wyraźniejszego smaku, wystarczy dodać płatki suszonego tuńczyka bonito.
  3. Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
  4. Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
  5. Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.

Miso wege

Składniki:

  • 400 ml wywaru z kombu
  • 1 łyżeczka pasty miso wege
  • 100 g tofu
  • 2 łyżeczki wakame

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej bulion warzywny i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
  2. Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
  3. Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
  4. Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.

W wersji z łososiem

Składniki:

  • 400 ml bulionu Dashi
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 100 g tofu
  • 2 łyżeczki wakame
  • 2 cebulki dymki
  • Plaster łososia
  • Sos sojowy

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej bulion Dashi i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
  2. Do uzyskania nieco wyraźniejszego smaku, wystarczy dodać płatki suszonego tuńczyka bonito.
  3. Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
  4. Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
  5. Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.
  6. Usmaż na patelni łososia lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8 minut.
  7. Dodaj do wywaru i serwuj w niewielkich miseczkach.
Reklama

Zobacz też:
Doskonały przepis na tradycyjny rosół! Sprawdź, a nie pożałujesz! Niezastąpiony rosół z kaczki, który zawsze postawi cię na nogi!

Reklama
Reklama
Reklama