Inni robią z tego warzywa sałatkę, ja przygotowuję aromatyczną zupę. Wszyscy się zajadają
Zupa z kalarepy to lekka, kremowa propozycja idealna na lato. Jest delikatna, sycąca i pełna witamin. Kalarepa to niskokaloryczne warzywo, które wspiera odchudzanie. Sprawdź ten prosty przepis na krem z kalarepy oraz wypróbuj pomysły na inne dania z jej udziałem.

Zupa z kalarepy smakuje najlepiej latem, gdy jest sezon na świeże warzywa. Ma prosty i zdrowy skład oraz delikatny lekko słodkawy smak. Podaję ją w formie kremu i eksperymentuje z dodatkami, aby zmieniać jej smak. Poznaj przepis i dowiedz się, co jeszcze zrobić z kalarepy.
Składniki na zupę z kalarepy idealnej na lato
Rzecz jasna, głównym składnikiem zupy jest kalarepa, odmiana kapusty, nadal niezbyt popularna w Polsce, a szkoda. Jest to warzywo sycące, bogate w błonnik, a mimo to niskokaloryczne (27 kcal w 100 g). Zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, a także związków siarkowych, które mogą chronić organizm przed nowotworami. Kalarepa ma w sobie mało skrobi, dzięki czemu jest polecana osobom na diecie, ułatwia kontrolę wagi i może redukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Dlatego nie warto mijać kalarepy w sklepach, tylko zapakować ją do koszyka i jeść regularnie.
Składniki na zupę (4 porcje):
- 500 g kalarepy obranej i pokrojonej w kostkę,
- 220 g uncji ziemniaków z żółtym miąższem,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki,
- 2 łyżki oliwy,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- świeże zioła (opcjonalnie).
Przygotowanie zupy z kalarepy
- W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę, szczyptę soli i podsmażaj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, ale nie zarumieniona.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pieprz i płatki czerwonej papryki. Smaż jeszcze chwilkę. Uważaj, żeby nie przypalić, bo jedzenie będzie gorzkie.
- Dodaj pokrojone w kostkę kalarepę i ziemniaki. Podsmażaj chwilę, mieszając.
- Wlej bulion warzywny, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu aż kalarepa i ziemniaki będą miękkie (ok. 25 minut).
- Zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku. Dodaj zioła i podawaj ciepłą.
Kaloryczność: 1 porcja tej zupy ma 145 kcal.

Co jeszcze zrobić z kalarepy?
Kalarepa w kuchni jest bardzo uniwersalnym produktem. Można ją jeść na surowo, gotowaną i pieczoną. Warto dodawać ją do sałatek, zup, placków czy leczo. Oto prosty przepis na prostą sałatkę z kalarepą. Wymieszaj ze sobą pokrojone w kostkę: 1 kalarepa, 1 jabłko, pół czerwonej cebuli, ogórek, do tego 3 łyżki orzechów włoskich oraz sos (oliwa, sok z cytryny, pół łyżeczki miodu, sól i pieprz do smaku). Gotowe! Z kalarepy można zrobić też chrupiące chipsy, dip do frytek lub kiszonki z kalarepy w słoikach.
Czytaj także:
- Indeks glikemiczny kalarepy i wszystko o kalarepie w diecie cukrzyka + 3 niskowęglowodanowe przepisy z kalarepą
- Przepisy na keto frytki z niskowęglowodanowych warzyw. Sprawdź, jak je przygotować
- Przeciwwskazania do jedzenia kalarepy