Reklama
Składniki:

1,5 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu,
po 5 dag konserwowej czerwonej fasolki i kukurydzy,
duży mięsisty pomidor,
mała cebula,
winne jabłko,
banan,
2 plastry ananasa z puszki,
pomarańcza,
łyżka rodzynków,
łyżeczka masła,
świeżych ziół natki pietruszki, estragonu, mięty,
sok z cytryny.

Sos:
3 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny,
sól,
pieprz,
cukier.

Reklama
Przygotowanie:

Ryż lekko posolić, skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na kwadrans. Fasolkę i kukurydzę osaczyć. Ze sparzonego pomidora usunąć skórkę. Pokroić w kostkę. Jabłko i banana obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, cebulę posiekać. Rodzynki sparzyć, osączyć i przez chwilę smażyć na maśle stopionym na patelni, dodać do ryżu razem z pozostałymi składnikami sałatki. Wymieszać. Połączyć podane składniki sosu. Przyprawić. Polać sałatkę. Przykryć. Włożyć do lodówki na trzy godziny.

Reklama
Reklama
Reklama