Składniki:
Na zupę:
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Na gwiazdki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie opłucz, zalej wodą, odstaw na kilka godzin, by napęczniały.
2. Dolej tyle wody, by łącznie z tą z namaczania było jej ok. 1,5 l. Dodaj listek i ziele, gotuj 20 min.
3. Włoszczyznę oczyść, obierz, opłucz, dodaj do wywaru. Całość gotuj do czasu, aż grzyby będą miękkie.
4. Wywar przecedź. Grzyby pokrój w paski, włóż do zupy. Zupę dopraw.
5. Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieć twarde ciasto na makaron. Cienko je rozwałkuj, przesusz. Wycinaj
z niego gwiazdki, ugotuj je w osolonym wrzątku, odcedź. Podawaj do zupy, udekoruj ją natką.