Reklama
Składniki:

Na zupę:
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Na gwiazdki:

- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko

Reklama
Przygotowanie:

1. Grzyby dokładnie opłucz, zalej wodą, odstaw na kilka godzin, by napęczniały.

2. Dolej tyle wody, by łącznie z tą z namaczania było jej ok. 1,5 l. Dodaj listek i ziele, gotuj 20 min.

3. Włoszczyznę oczyść, obierz, opłucz, dodaj do wywaru. Całość gotuj do czasu, aż grzyby będą miękkie.

4. Wywar przecedź. Grzyby pokrój w paski, włóż do zupy. Zupę dopraw.

Reklama

5. Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieć twarde ciasto na makaron. Cienko je rozwałkuj, przesusz. Wycinaj
z niego gwiazdki, ugotuj je w osolonym wrzątku, odcedź. Podawaj do zupy, udekoruj ją natką.

Reklama
Reklama
Reklama