Gulaszowa zupa z kopytkami

Składniki:
Zupa:
40 dag wołowiny,
40 dag ziemniaków,
olej do smażenia,
2 średnie cebule,
1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
2 puszki pomidorów w zalewie,
2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
2 listki laurowe,
1/2 łyżeczki kminku,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.
Kopytka:
50 dag ziemniaków,
1 jajko,
1/2- 3/4 szklanki mąki.
Przygotowanie:
Kopytka: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i zagnieść z mąką, jajkiem i szczptą soli. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta uformować wałeczek grubości ok. 1,5 cm, lekko go spłaszczyć i pokroić na ukos kluseczki grubości ok. 1 cm. Kopytka wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować aż będą na w pół miękkie. Zupa: w garnku, na oleju, na dużym ogniu podsmażyć mięso pokrojone w średniej wielkości kostkę. Dodać posiekaną cebulę i lekko ją rumienić. Następnie dodaćprzyprawy, przecier i ok. 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki, pomidory z puszki i wodę (wody dodać tyle, żeby łącznie z zalewą z pomidorów było jej 3,5 szklanki). Całość gotować jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miekkie. Na 7 minut przed końcem wrzucić kopytka. Posolić. Popieprzyć.