Reklama
Składniki:

- 2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 2 długie ogórki
- por
- pęczek szczypioru z dymki
- pęczek koperku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- szklanka śmietany kremówki
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Por opłucz pod bieżącą wodą, starannie usuń resztki ziemi. Odetnij zielone końce liści, resztę potnij na plasterki. W rondlu zagotuj bulion warzywny, wsyp opłukany świeży lub mrożony zielony groszek oraz pokrojony por, gotuj pod przykryciem 5 minut.

2. W tym czasie obierz i pokrój drobno ogórki. Dodaj je do zupy i gotuj dalej pod przykryciem, aż groszek zrobi się miękki. Koperek i szczypiorek z pęczka dymki opłucz, dokładnie otrząśnij z wody, drobno posiekaj. Dodaj do zupy, wlej śmietanę kremówkę. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu.

Reklama

3. Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym.

Reklama
Reklama
Reklama