Groszkowa zupa-krem

Opublikowano: 17.10.2007, 16:06
Reklama
Składniki:
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- mała marchewka
- 1 cebula
- 50 dag mrożonego zielonego groszku
- kostka rosołowa
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 ml śmietanki
Reklama
Przygotowanie:
Ziemniaki, seler i marchewkę umyć, obrać, opłukać, pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić do 1.5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać nierozmrożony zielony groszek, posiekaną cebulę i kostkę rosołową. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rozpadać. Całość rozetrzeć, doprawdić do smaku solą i pieprzem, połączyć z oliwą z olliwek, podgrzać. Zupę rozlać do talerzy, zabielić śmietankę. Najlepiej smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub krakersami.
Reklama
Reklama
Reklama