Składniki:
włoszczyzna,
mięso np. z kurczka i indyka,
kawałek boczku wędzonego,
groch łuskany,
2 cebule,
kiełbasa jałowcowa,
5-6 śliwek suszonych,
listki laurowe,
ziele angielske,
pieprz,
sól,
ziemniaki,
olej z pestek winogron.
Przygotowanie:
Do wody włożyć oczyszczoną włoszczyznę i mięso, boczek wędzony, dodać 2 listki laurowe, parę kulek pieprzu w całości i 2-3 kulki ziela angielskiego, sól i gotowac wywar. Po pewnym czasie włożyc łuskany groch i nadal gotować. Ziemniaki oskrobać i pociąć w drobną kostkę i włożyć do zupy. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjąć wszystko z zupy. Ja marchewkę kroję w plastry natomiast pietruszkę, seler i por, oraz obrane mięso miksuję i wkładam do zypy. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Boczek ugotowany oczyścić z tłustszych fragemntów i również pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z pestek winogron i przesmażyc kiełbasę, boczek i cebulę, a potem dodać do zupy. Pod koniec gotowania do zupy włożyć pokrojone suszone śliwki.