Reklama
Składniki:
- 1,5 szklanki grochu
- po 15 dag wędzonego boczku i kiełbasy paprykowej
- pęczek włoszczyzny
- puszka pomidorów w soku własnym
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- łyżka majeranku
- łyżeczka papryki w proszku
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Groch przebierz, opłucz, zalej zimną przegotowaną wodą, zostaw na noc. Nazajutrz uzupełnij, by było 9 szklanek płynu, gotuj ok. godziny, aż groch będzie miękki.
2. Włoszczyznę oczyść, umyj, zalej zimną wodą, włóż boczek, gotuj 30 min, wywar przecedź, boczek pokrój w kostkę i wraz z wywarem dodaj do ugotowanego grochu.
Reklama
3. Dodaj pokrojone pomidory z sokiem, obsmażoną na oleju kiełbasę z cebulą, przypraw do smaku.
Reklama
Reklama
Reklama