Reklama
Składniki:

- 50 dag mięsa wołowego na gulasz pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
- 3 cebule
- główka czosnku
- 3 strąki kolorowej papryki
- 2 pomidory
- 4 ziemniaki
- po 2 łyżki słodkiej i ostrej papryki w proszku
- smalec do smażenia (może być olej)
- 2 l bulionu wołowego

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso obsmażyć na smalcu (można też na oleju rzepakowym, ale smalec nadaje potrawie specyficzny smak), dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, wrzucić pokrojoną włoszczyznę. Dusić 10 minut.

2 Dolać bulion, wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz pociętą paprykę. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrojone ziemniaki.

Reklama

3. Na koniec zupę doprawić solą, pierzem oraz papryką. Można dodać posiekaną natkę pietruszki lub gałązki rozmarynu.

Reklama
Reklama
Reklama