Reklama
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych
- 2 l rosołu wołowego
- ugotowane warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
- po 2 łyżki masła i mąki
- cebula
- zasmażka
- ostra papryka,
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Oczyszczone flaki pokroić w paski, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować ok. 2 godzin. W trakcie gotowania zmieniać kilkakrotnie wodę.
2. Ugotowane flaki połączyć z rosołem i gotować jeszcze pół godziny. Dodać posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę oraz pokrojone w paski warzywa z rosołu, wymieszać.
Reklama
3. Danie przyprawić mieloną gałką, papryką, solą i pieprzem. Zagęścić jasną zasmażką.
Reklama
Reklama
Reklama