Reklama
Składniki:

- 1 kg flaków wołowych
- 2 l rosołu wołowego
- ugotowane warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
- po 2 łyżki masła i mąki
- cebula
- zasmażka
- ostra papryka,
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Oczyszczone flaki pokroić w paski, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować ok. 2 godzin. W trakcie gotowania zmieniać kilkakrotnie wodę.

2. Ugotowane flaki połączyć z rosołem i gotować jeszcze pół godziny. Dodać posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę oraz pokrojone w paski warzywa z rosołu, wymieszać.

Reklama

3. Danie przyprawić mieloną gałką, papryką, solą i pieprzem. Zagęścić jasną zasmażką.

Reklama
Reklama
Reklama