Reklama
Składniki:

40 dag miąższu z dyni,
2 cebule,
2 dag świeżego imbiru,
2 łyżki oleju,
0,5 l bulionu warzywnego,
sok z 2 pomarańczy,
sól,
pieprz,
cukier
1 pomarańcza,
2 cebulki ze szczypiorem,
1 łyżka masła.

Reklama
Przygotowanie:

Miąższ z dyni pokroić w grubą kostkę. Cebule i imbir posiekać. W garnku rozgrzać olej, na tłuszczu poddusić cebulę, dynię i imbir. Wlać bulion i gotować ok. 8 minut. Zupę zmiksować, wlać sok pomarańczowy i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pomarańczę obrać i wyfiletować. Cebulki ukośnie pokroić w krążki. Na patelni roztopić masło, włożyć cząstki pomarańczy i cebulkę, dusić ok. 1 minuty. Zupę wlać do talerzy. Do każdej porcji dodać cebulkę i cząstki pomarańczy, posypać różowym pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama