Czosnkowa zupa z Prowansji

Opublikowano: 26.05.2008, 12:17
Reklama
Składniki:
główka czosnku,
garść listków szałwii,
liść laurowy,
łyżeczka zielonych listków tymianku,
2 łyżki oliwy,
żółtko,
pół szklanki startego żółtego sera,
4-8 cienkich kromek czerstwej bułki paryskiej,
5 szklanek wody,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Obrać czosnek. Utrzeć z solą. Gotować w wodzie przez 7 minut. Następnie włożyć zioła. Przykryć. Gotować 4 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Przetrzeć. Żółko roztrzepać z dwoma łyzkami przegotowanej letniej wody. Wlać. Wymieszać. Dodać przyprawy do smaku. Kromki przesmażyć. Ogrzać wazę. Przełożyć kromki. Skropić oliwą. Wlać zupę. Oprószyć starym serem żółtym. Od razu podawać.
Reklama
Reklama
Reklama