Czosnkowa zupa - krem

Opublikowano: 29.03.2008, 21:41
Reklama
Składniki:
1,5 litra rosołu z drobiu,
4 pokrojone w kostkę cebule,
2 główki pokrojonego drobno czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki masła,
1 szklanka pokruszonego miąższu bułki,
1 liść laurowy,
kilka gałązek świeżego tymianku,
kilka gałązek natki pietruszki,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z razowymi grzankami.
Reklama
Reklama
Reklama